Sormuksen valinta

sormus2.jpg

Kihlauksen jälkeen yleensä ensimmäiseksi kuulee kysymyksen ”Näytä sormus!”. Sen valinta on useammille yksi tärkeimmistä tehtävistä, onhan se mukana loppuelämän! Perinteisesti mies valitsee kihlasormuksen, mutta nykyään kuulee enemmänkin sitä, että me naiset joko suoraan kerromme haluamamme tyylin, tai ehkä vinkkaamme mitä toivoisimme… :) Meillä Suomessa valitaan yleisemmin kihlasormukseksi hieman vaatimattomampi, ja vihkisormukseksi se näyttävämpi sormus. Mutta miksemme mekin voisi valita ensin näyttävämpää! 

sormus1.jpg

Vihkisormuksia suunnitellessa kannattaa valita sellainen malli, jonka uskoo olevan mieleinen loppuelämän. Valinnassa kannattaa ottaa huomioon erityisesti oma budjetti ja käydä liikkeissä selvittämässä mitä sillä saa. Ammattilaiset opastavat koon, mallin ja materiaalien valinnassa.

Oululaisesta Turun Kultasepästä vinkataan:

”Sormusta valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota sormuksen rakenteeseen ja kestävyyteen. Monet valmiit sormukset ovat turhan hentoja ja ulkonäön ehdoilla on tingitty kestävyydestä. Asiantuntevan kultasepän kanssa suunniteltu sormus on taatusti laadukas, kestävä ja ennenkaikkea asiakkaan silmää miellyttävä kokonaisuus jonka ulkonäkö kestää aikaa. Asiakas pystyy määrittämään itse budjetin, ja kultasepän tehtävä on kertoa mitä sillä saa ja luoda budjettiin mahtuva sormus. Valmiiden sormusten hinnoista, kun ottaa huomioon kivien koot ja määrän, saa suuntaa tilaustyösormuksen hintaan. Yleensä tilaustyönä tehty ei ole sen kalliimpi mitä laadukas valmissormus. Tilausajat vaihtelee vuodenajasta ja työn vaativuudesta riippuen parista viikosta muutamaan viikkoon.”

Suosituin materiaali sormuksissa on valkokulta, mutta myös keltakultaisten sormusten suosio on koko ajan nousussa. Materiaali kannattaa valita oman mieltymyksensä mukaan. Jos esimerkiksi teet paljon fyysistä työtä, kannattaa valita kestävämpi titaaninen tai hopeinen sormus. Myös allianssi (kivet kiertävät koko sormuksen ympäri) sormusta kannattaa pohtia arkikäyttösi perusteella. Esimerkiksi kauppakasseja päivittäin kanneltaessa sormuksen kiinnitys saattaa kärsiä ja kivet voivat pudota.

sormus3.jpg

Usein valkokultaisissa sormuksissa on valmiiksi rodinointipinnoite, joka lisää sormukseen kiiltoa. Ajan myötä pinnoite kuitenkin kuluu ja sormus tummuu. Uusimalla rodinoinnin alkuperäinen kiilto palautuu. Kihlasormus kannattaa viedä viimeistään muutamaa viikkoa ennen häitä koruliikkeeseen rodinoitavaksi, samalla onnistuu myös kaiverrukset. Yleisesti puhdistusta suositellaan tehtäväksi parin vuoden välein.

Sormuksen valinnalle kannattaa varata hyvin aikaa. Itse ehdin jo parin vuoden ajan fiilistellä yhtä tiettyä koristeellisempaa vihkisormusta, mutta loppumetreillä tajusin haluavani paljon ajattomampaa ja klassisempaa. Mieti siis valintaasi rauhassa!

-Ella

Joonas Piippola