Sormus
Eräs monille tuleville morsiamille varmasti paljon pohdintaa aiheuttava asia häihin liittyen on vihkisormus. Mistä materiaalista sormuksen haluaa, kuinka paljon siihen on valmis laittamaan rahaa, pitäähän siitä vielä vuosikymmenien päästä? Itse käytin Pinterestiä apuna myös mieleisten sormusmallien etsinnässä, mutta ainakin itselleni se, että pääsin sovittamaan sormuksia omaan sormeeni, oli lopulta paljon tärkeämpää. Suosittelenkin käymään liikkeissä katselemassa erilaisia sormuksia, tai mahdollisesti varaamaan ajan keskusteluun kultasepän kanssa, jos haaveissa on teettää uniikki sormus!
Synteettinen vai luonnollinen?
Minulla oli mielessäni teettää vihkisormus kultasepällä, jotta sormus olisi varmasti oman näköiseni. Mielessäni oli myös laboratoriotimantit ja muutkin synteettiset jalokivet, erityisesti moissaniitti. Moissaniitti on ulkonäöltään ja muiltakin ominaisuuksiltaan hyvin timantin kaltainen jalokivi, jonka löysi 1800-luvulla Nobel-voittaja Henri Moissan meteoriitin kraatteria tutkiessaan. Koska moissaniitti on kirjaimellisesti tähdissä syntynyt, sitä valmistetaan korukäyttöön laboratoriossa, ja osittain tästä johtuen se on myös monesti hieman timanttia edullisempi vaihtoehto (etenkin mitä isompiin kiviin mennään, sillä timantin arvo kasvaa eksponentiaalisesti). Harvalla korumallistolla on kuitenkaan moissaniittisormuksia valmiina, mutta Suomessa esimerkiksi CaiSanni ja Torkkeli Jewellery valmistavat moissaniittisormuksia käsityönä.
Jonkinlainen tiedehöperö ja tutkijanalku kun olen, niin moissaniitti olisi ollut itselleni hieno valinta myös sen alkuperän ja “tarinan” takia. Olimme jo kuitenkin syksyllä käyneet Lassen puvun löytämisen jälkeen Oulun Korussa katselemassa sormuksia, ja yksi Sandbergin Toivomuslähde-sarjaan kuuluva yksilö vei silloin minut mennessään. Lokakuussa satuin huomaamaan Instagramista, että samaisessa liikkeessä on tulevana viikonloppuna Sandberg-korujen myyntinäyttely. Menimme sitten käymään siellä, ja testasin myös muita malliston sormuksia asiantuntijan opastuksella. Mikään ei kuitenkaan vetänyt vertoja sille sormukselle, johon olin jo aiemmin iskenyt silmäni. Ja niin siinä sitten kävi, että laitettiin sormus tilaukseen ja seuraavalla viikolla saimmekin jo käydä hakemassa sen itsellemme! Sellainen vihje noihin koruesittelyihin liittyen myös, että niihin liittyy yleensä tarjouksia, ja esimerkiksi me saimme vihkisormuksen -20% alennuksella, joka on usein sormusten hinnoissa satoja euroja!
Mitä seuraavaksi?
Nyt pitäisi sitten malttaa pitää sormusta piilossa hääpäivään asti! Onneksi sen jälkeen sormusta saakin sitten pitää joka päivä sormessa, eikä enää tarvitsekaan odotella kauaa. Tammikuun alussa viemme vihkisormuksen kaiverrukseen ja samalla myös molempien kihlasormukset puhdistetaan. Oma kihlasormukseni on Kultajousesta ostettu klassinen rivitimanttisormus, jossa on sekä kelta- että palladiumvalkokultaa. Valkokullan takia sormus rodinoidaan, jolloin pinnasta tulee jälleen kirkas ja se kimaltaa kauniisti upouuden vihkisormuksen vierellä. Vaikkei tuleva vihkisormukseni nyt tuota moissaniittia olekaan, niin tärkeintä minulle on, että vihkisormus on tuotettu vastuullisesti. Sandberg onkin suomalainen perheyritys, jonka tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa. Lisäksi timanttien mukana on toimitettu takuutodistus timanttien konfliktivapaasta ja laillisesta alkuperästä, ja toimittaja on sitoutunut toimimaan vastuullisesti niin timanttien hankinnassa kuin valmistusprosessin kaikissa vaiheissa.