Missä säästää? (osa1)
Yleensä jokaisissa häissä on jonkin näköinen budjetti jonka mukaan mennään, niin myös meillä. Tätä budjettia yritetään (nyt ainakin suurinpiirtein) noudattaa. Budjetissa pysymisen helpottamiseksi listaan tässä miten me missäkin säästettiin vai säästeettinkö lainkaan. Jaoin tämän postauksen kahteen osaan, koska huomasin tähän tulevan perusteluineen paljon asiaa. Ajattelin mielenkiinnon säilyvän paremmin kun postauksen pituus on lähempänä novellia kuin romaania. 😌
Sanon tähän alkuun myös, että meillä on toki ollut myös tuuria matkassa, koska saatiin esimerkiksi valokuvaaja edullisesti. Lisäksi meidän molempin vanhemmat ovat halunneet avustaa meitä häiden kuluissa ja järjestelyissä. Lähtökohtaisesti budjettia laatiessamme lähdettiin kuitenkin liikkeelle siitä, että kaikki maksettaisiin itse ja luotiin budjetti sen pohjalta mihin meillä on vara ilman ulkopuolisten apua.
Puvut
Artulla on valmiiksi aika vasta ostettu uusi puku, joten mietitään vielä tarvitseeko välttämättä ostaa kokonaan uutta pukua vai riittäisikö uusi paita ja kravatti? Toisaalta jos hänelle uusi puku hommataan voi sitä käyttää muissakin juhlissa. Tämä ei välttämättä ole edullisin vaihtoehto, mutta järkevää jos puku ei ole “kertakäyttöinen”.
Mietin tilaavani oman pukuni netistä ja esimerkiksi Zalandolla ja Nelly.com:ssa olikin ihan laadukkaan oloisia vaihtoehtoja joilla olisi myös palautus oikeus, eli suosittelen kyllä käymään nämä luotettavat nettikaupatkin läpi. Suosittelen myös liittymään facebookin kirppisryhmiin joista löytyy paljon pukuja ja yleensä myyjät tarjoavat sovitusmahdollisuutta. Ennen puvun mahdollista tilaamista kannattaa kuitenkin käydä sovittamassa pukuja liikkeessä, koska se puvun malli jota olet itse ajatellut itsellesi, ei välttämättä päällä olekaan yhtä hyvä.
Pieni paljastus puvustani, sekä anopilta saatu jotain sinistä.
Oman pukuni löysin Oulun morsiusateljee Katariinasta. Liikkeessä oli tuolloin -50% alennus mallikappale hääpuvuista ja näistä sattui löytymään juuri minun pukuni. Monesti syksyisin liikkeissä on näitä alennuksia, joten kannattaa pitää silmät auki niiden varalta.
Katariinan lisäksi vinkkaisin Helsingin Lovebirds-liikkeestä jossa myydään käytettyjä hääpukuja sekä Kempeleen villamorsiamesta, jossa on suhteellisen edullisia pukuja valmiina ja mahdollisuus myös puvun teettämiseen/muokkaamiseen.
Sormukset
Sormuksen hintaan vaikuttaa materiaalia ja mahdolliset jalokivet. Materiaalia valitessa kannattaa hinnan lisäksi miettiä materiaalin kestävyyttä. Mikä toki nostaa hintaa, mutta pitemmällä tähtämeillä on mielestäni järkevä sijoitus.
Tiedustelujeni mukaan yleensä sormuskaupoissa alennukset ovat ennen joulua loka-marraskuussa ja seuraavan kerran ystävänpäivän alla. Tämän jälkeen suurempia alennuksia ei juurikaan taida tulla, sillä kesä ja kesähäät lähestyvät ja näin ollen sormuskauppa on vilkkaimmillaan.
Erityisesti black fridayn aikaan ainakin viimevuonna oli hyviä ja melko isojakin alennuksia.
Olemme miettineet myös sellaista vaihtoehtoa, ettei nyt vielä osteta uusia sormuksia, vaan käytetään kihlasormuksia ja ostetaan sitten vihkisormukset myöhemmin. Säästetään niihin rahaa, jotta saadaan varmasti sellaiset kun halutaan.
Korut ja asusteet
Artun kengissä on sama kuin puvussa: todennäköisesti hän nuita hääkenkiä voi käyttää myös muissa tilaisuuksissa kuin vain omissa häissään. Myös omat kenkäni valitsin sillä ajatuksella, että voin käyttää niitä muuallakin. Edelleen, ei välttämättä ole halvin vaihtoehto, mutta pidemmällä tähtäimellä on järkevä vaihtoehto maksaa käyttötavarasta jota käytät useammin kuin kerran.
Koruissa ja asusteissa kannattaa hyödyntää:
Yllättäen: alennuksia. Löysin itselleni tänään hääkampaukseen korun sattumalta marketin koruhyllystä puoleenhintaan 2,5e. Ei välttämättä ole materiaaliltaan laadukkain tai kestävin, mutta oli sitä mitä olin etsinyt ja tuolla hinnalla raskii ostaa vaikkei koru montaa käyttökertaa kestäisi. Mitä kyllä epäilen, koska en ajatellut hakata päätäni seinään häissämme joten koru tuskin kauheana osumaa ottaa.
Kirppareita. Facebookin hääkirppisryhmissä on valtavat määrät koruja ja asusteita tarjolla.
Sukulaisia: olisiko esim äidilläsi joku kaunis perintökoru jota voi käyttää?
Alelaarista löytämäni hiuskoru.
Valokuvaaja
Riippuen siitä haluaako pelkän potretin vai kuvaajan koko päiväksi, pyörivät hinnat 200e-1500e välillä. Kannattaa kysellä harjoittelevia valokuvaajia jotka osaavat asiansa mutta ovat halvempia, koska eivät ole vielä valmistuneet. Meillä tosiaan kävi sellainen tuuri, että tuttumme tuntee ammattivalokuvaajan joka ei enää tee valokuvaajan hommia kuin tutuille ja hän tarjosi meille kuvaspakettia hintaan 350e! Kyseessä siis kuvaaminen kirkossa ja juhlapaikalla sekä potrettikuvat. Tällaiset paketit olivat muualla 900e-1500e.
Meillä on myös ystäväpiirissä taitavia kuvaajia jotka varmasti olisivat voineet kuvauksen hoitaa, mutta emme halunneet nakittaa ketään vierasta tähän hommaan, jotta jokainen voi nauttia häistämme ilman erillistä askaretta.
Vieraslahjat
Silläkin uhalla, että joku pahoittaa mielensä niin aion sanoa, että nämä on meidän mielestä turhia. Yleensä vieraslahjat menevät suoraan roskikseen ja lisäksi saattavat tulla yllättävänkin kalliiksi. Jos yrittäisi päästä mahdollisimman halvalla ja laittaisi vieraslahjoihin 2-4e/lahja merkitsisi se 50hlö häissä halvimmillaan 100e menoerää. Toki varmasti voi päästä halvemmallakin kierrättämällä ja hyödyntämällä tarjouksia. Jokatapauksessa näiden ollessa meidän mielestä turhia, käytämme tuonkin summan mielummin vaikka tarjoiluihin joita uskon vieraidemmekin arvostan.
Tässäpä kaikki tällä erää, toivottavasti tästä on jolleikkin toisille häitään suunnitteleville. :) Seuraavassa postauksessa kerron vielä ainakin miten budjetoitiin jatkopaikka ja ruokailu.